website vnja jeugdrechtboeken

VNJA reageert op wetsvoorstel versterking rechtsbescherming in de jeugdbescherming

VNJA reageert op wetsvoorstel ‘Versterking rechtsbescherming in de jeugdbescherming’
De VNJA heeft deze maand een reactie gestuurd aan de staatssecretaris van Rechtsbescherming in het kader van de internetconsultatie over het wetsvoorstel ‘Wet versterking rechtsbescherming in de jeugdbescherming’.
Het wetsvoorstel beoogt de rechtspositie van ouders en kinderen te verbeteren wanneer zij te maken krijgen met een kinderbeschermingsmaatregel, zoals een ondertoezichtstelling of uithuisplaatsing. Volgens het ministerie is het van groot belang dat de betrokkenen in zulke ingrijpende procedures kunnen rekenen op duidelijke regels, zorgvuldige besluitvorming en voldoende rechtswaarborgen. De VNJA is het daar helemaal mee eens en blij dat het ministerie het wetsvoorstel heeft voorbereid en ter consultatie heeft voorgelegd. De uitgangspunten in het wetsvoorstel zijn van groot belang om de positie van minderjarigen en hun ouders in het kinderbeschermingsrecht te verstevigen.
De VNJA heeft in haar reactie nadrukkelijk aandacht gevraagd voor de uitvoerbaarheid van de voorgestelde maatregelen in de praktijk. De vereniging pleit onder meer voor betere toegang tot juridische bijstand, duidelijke termijnen en een sterkere positie van de kinderrechter. Daarbij benadrukt de VNJA dat versterking van de rechtsbescherming effectief kan zijn als ook de positie van ouders en minderjarigen wordt verbeterd door toegevoegde rechtsbijstand van de jeugdrechtadvocaat.
Uiteraard zijn er altijd nog andere verbeterpunten. De VNJA blijft zich actief inzetten om bij te dragen aan wetgevingsprocessen en beleidsontwikkeling, met als doel een kindgericht jeugdbeschermingsstelsel.
Reactie VNJA consulatie Wet versterking rechtsbescherming in de jeugdbescherming 18325

Lees meer

Commissie Van der Meer II publiceert adviesrapport over redelijke vergoeding advocaten

Commissie Van der Meer II publiceert adviesrapport over redelijke vergoeding advocaten 
Op 3 maart 2025 heeft de Commissie Van der Meer II het langverwachte adviesrapport ‘Veranderde tijden – Een redelijk inkomen in een toekomstbestendig stelsel’ gepubliceerd. Het rapport is opgesteld in opdracht van de staatssecretaris van Rechtsbescherming en beoogt een toekomstbestendige en eerlijke beloning voor advocaten binnen het gefinancierde rechtsbijstandsstelsel.
De Vereniging van Nederlandse Jeugdrecht Advocaten (VNJA) heeft vorig jaar een position paper ingediend bij de commissie en deze ook persoonlijk toegelicht. Een belangrijk punt dat de VNJA aandroeg was dat vervolgverhoren van minderjarigen vergoed zouden moeten worden. De commissie heeft dit signaal serieus genomen en beveelt het ministerie van Justitie en Veiligheid aan om de vergoeding van piketverhoren in jeugdzaken te heroverwegen, met het uitgangspunt dat advocaten passend beloond moeten worden voor hun werkzaamheden. Goed nieuws voor jeugdrechtadvocaten!
In het civiele jeugdrecht blijven gewenste verbeteringen echter uit. Er is bijvoorbeeld geen aanbeveling gedaan voor een hogere puntenvergoeding voor Uithuisplaatsingszaken (UHP) en Ondertoezichtstellingen (OTS). Deze blijven vooralsnog in de laagste puntencategorieën vallen, tot teleurstelling van de VNJA. Wel zijn er in deze zaken andere ontwikkelingen gericht op versterking van de rechtsbescherming van ouders.
Het rapport is op 26 maart besproken in de Tweede Kamer. De VNJA blijft zich inzetten voor passende vergoedingen voor het werk van jeugdrechtadvocaten – in álle domeinen.
Adviesrapport
 

Lees meer

Succesvolle samenwerking AvdR en VNJA resulteert in geslaagde studiereis jeugdrecht naar Edinburgh

Edinburgh, december 2024 – De samenwerking tussen de Academie voor de Rechtspraktijk (AvdR) en de Vereniging van Nederlandse Jeugdrechtadvocaten (VNJA) heeft opnieuw zijn vruchten afgeworpen. Tijdens een inspirerende studiereis naar Schotland stonden jeugdrecht en samenwerking centraal. De reis, die plaatsvond in het historische Edinburgh, was zeer geslaagd.
Met een programma dat zowel theoretische verdieping als praktische casuïstiek bood, hadden de deelnemende advocaten en juristen de gelegenheid om hun kennis over het jeugdrecht te verbreden en te verdiepen. Hoogtepunten waren onder meer interactieve gastlezingen van mr. drs. De Beer en mr. Vijftigschild en een bezoek aan de ‘Supreme Court’. Daarnaast bood de reis voldoende ruimte voor netwerken en het uitwisselen van ervaringen tussen vakgenoten.
Volgens de deelnemers was de studiereis niet alleen leerzaam, maar ook inspirerend. “De combinatie van de prachtige setting van Edinburgh en het hoogwaardige inhoudelijke programma zorgde voor een unieke ervaring. We kijken nu al uit naar de volgende editie!” aldus een deelnemer.
Met deze geslaagde reis zet de samenwerking tussen AvdR en VNJA een belangrijke stap in de verdere professionalisering van het jeugdrecht. Beide organisaties laten weten dat er plannen zijn voor een nieuwe studiereis in 2025, en de eerste ideeën worden al enthousiast besproken.
Meer informatie over toekomstige samenwerkingen en evenementen is te vinden op de websites van AvdR en VNJA.

Lees meer

VNJA-voorzitter bij Editie NL over voogdij na overlijden beide ouders

In een recente uitzending van Editie NL stond het verschrikkelijke drama voor het 8-jarige jongentje die als enige in een gezin de explosie in Den Haag heeft overleefd. Een belangrijk en vaak onderschat onderwerp staat daarbij centraal: wie wordt de voogd van een kind als beide ouders onverwacht komen te overlijden? De VNJA benadrukt het belang van het tijdig vastleggen door ouders wie als voogd zal optreden. Bij voorkeur via een testament of de officiële aanmelding van een voogd in het gezagsregister van de rechtbank, om onduidelijkheid en zelfs conflicten binnen families te voorkomen, dat extra stress met zich meebrengt in een al emotioneel beladen situatie. De VNJA blijft zich ook inzetten voor voorlichting over dit soort vraagstukken.
https://www.rtl.nl/nieuws/editienl/artikel/5484502/jongetje-overlevende-gezin-explosie-den-haag-tarwekamp

Lees meer

Verlenging pilot kosteloze rechtsbijstand bij gezagsbeeindigende maatregelen en eerste uithuisplaatsingen

Sinds 1 januari 2023 kunnen ouders die te maken krijgen met een procedure waarbij de overheid het gezag over hun kind(eren) wil beëindigen, via een pilot kosteloze rechtsbijstand krijgen van een gespecialiseerde advocaat. De Staatssecretaris Rechtsbescherming heeft de pilot verlengd met twee jaar tot 1 januari 2027.
https://www.rvr.org/nieuws/@17974/verlenging-pilot-kosteloze/

Lees meer

Commissie evaluatiepuntentoekenning gesubsidieerde rechtsbijstand II:

De Commissie heeft de VNJA en andere organisaties gevraagd om input voor de evaluatie puntentoekenning gesubsidieerde rechtsbijstand. De VNJA heeft gereageerd en verschillende mismatches qua puntentoekenning in jeugdrechtzaken benoemd; onder andere in de P043 zaken, de P042 zaken en de S020 zaken, en tevens het belang onderstreept van puntentoekenning/toevoegen bij de Veilig Thuis meldingen en Jeugdbeschermingstafels. Het bestuur zal deze input binnenkort mondeling toelichten aan de Commissie.

Lees meer