website vnja jeugdrechtboeken

Ondersteuning stakingsactie

Zoals u vast al wel via de (sociale) media heeft vernomen, is binnen de strafrechtadvocatuur het idee ontstaan van een piketstaking in de eerste twee weken van januari 2020. Het kabinetsbeleid rondom de herziening van het stelsel van gefinancierde rechtsbijstand en de weigering om de noodzakelijke extra financiering ter beschikking te stellen, vragen om een krachtig signaal.

De Nederlandse Orde van Advocaten, de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten en de Nederlandse Vereniging van Jonge Strafrechtadvocaten hebben zich inmiddels bij deze actie aangesloten. Ook de VNJA doet dat. Minderjarige verdachten zijn nog kwetsbaarder dan anderen. Het gaat de jeugdrechtadvocaat aan het hart dat zijn of haar cliënt de dupe zal worden van deze staking. Maar als er niets verandert kunnen wij in de nabije toekomst de rechtsbijstand aan onze cliënten niet meer op niveau leveren. Het is juist daarom dat nu duidelijk gemaakt moet worden dat het stelsel van gefinancierde rechtsbijstand niet verder moet worden afgebroken. De VNJA ondersteunt daarom de achterliggende gedachten van de staking, waarbij benadrukt wordt dat deze ziet op de noodzakelijke financiële impuls in het gehele systeem van de gefinancierde rechtsbijstand.

Wij roepen onze leden dan ook op om uiterlijk maandag 30 september 2019 (de uiterste datum voor het opgeven van verhinderdata) 1 januari tot en met 14 januari 2020 als verhinderdata op te geven voor het nieuwe piketrooster. Uiteraard hoopt de VNJA dat de minister adequaat op deze noodstap reageert en dat daadwerkelijke staking in januari niet nodig zal zijn.