Brandbrief jeugdrechtadvocaten aan Raad voor Rechtsbijstand en Minister voor Rechtsbescherming over adequate regeling en vergoeding voor effectuering recht op verhoorbijstand

Sinds 1 juni 2019 is het voor minderjarigen niet langer mogelijk om afstand te doen van rechtsbijstand van een advocaat bij het politieverhoor ingevolge de implementatie van richting nr. 2016/800/EU. Deze verplichting is toe te juichen ter bescherming van de rechten van de minderjarige verdachten. De verantwoordelijkheid om hiervoor een adequate regeling en vergoeding te realiseren is vooralsnog echter niet genomen.

Per brief d.d. 13 juni 2019 doet Reinier Feiner, advocaat te Rotterdam, mede namens de VNJA en de jeugdrechtadvocatenverenigingen uit Rotterdam, Amsterdam en Den Haag, een dringende oproep aan de directeur van de Raad voor Rechtsbijstand en de Minister voor Rechtsbescherming om hier alsnog zo spoedig mogelijk voor te zorgen.

Hier vindt u de brief: brief 13 juni 2019

Door het CDA en D66 is op 13 juni 2019 om een reactie van de minister verzocht op voormelde brief. De SP heeft op 14 juni 2019 schriftelijke Kamervragen gesteld aan de minister.

Wij houden u op de hoogte over verdere ontwikkelingen over dit onderwerp.